دفتر مرکزی: 66097851 مرکز تعمیرات: 66097859 شعبه شرق: 77978135 شعبه هفت تیر: 88836102 شعبه جنوب: 55300568 شعبه غرب: 44153186 شعبه شمال: 26721443 شعبه اسلامشهر و رباط کریم 56746602

نشانی: خ آزادی، خ بهبودی، نرسیده به نصرت، ساختمان بنیامین، پلاک 145، طبقه 5، واحد 18، مجهز به (2) آسانسور و پارکینگ

نشانی: خ آزادی، خ بهبودی، نرسیده به نصرت، ساختمان بنیامین، پلاک 145، طبقه 5، واحد 18، مجهز به (2) آسانسور و پارکینگ

نحوه کالیبراسیون تجهیزات آزمایشگاهی

نحوه کالیبراسیون تجهیزات آزمایشگاهی

بسیاری از کاربران محیط آزمایشگاه لازم است با نحوه کالیبراسیون تجهیزات آزمایشگاهی آشنایی داشته باشند تا هنگام استفاده از دستگاه‌ها آسوده خاطر باشند. نحوه کالیبراسیون تجهیزات آزمایشگاهی در واقع با روش‌هایی انجام می‌شود که با آن می‌توان بین نتایج یک ابزار اندازه‌گیری یا یک سیستم اندازه‌گیری، یا مقدار واحد اندازه‌گیری نمایش دهنده از طریق اندازه‌گیری ماده مرجع در شرایط خاص و مقادیر مربوطه اجرا شده با آن ارتباط برقرار کرد. آزمایشگاه‌های کالیبراسیونی که دارای اعتبار می‌باشند، دستگاه‌های اندازه‌گیری مرتبط با به پارامترهایی چون دما، طول، فشار، حجم، توان، جرم و سختی را کالیبره می‌کنند.

وظیفه آزمایشگاه‌های کالیبراسیون تجهیزات آزمایشگاهی، انتقال قابلیت ردیابی می‌باشد. یعنی ارتباط نتیجه اندازه‌گیری یا استاندارد اندازه‌گیری مورد استفاده مشتری و مراجع (استانداردهای اندازه‌گیری بین‌المللی) با کمک یک زنجیره ناگسستنی از مقایسه‌ها را نشان می‌دهد. هدف کالیبراسیون به حداقل رساندن خطای قطعیت اندازه‌گیری با اطمینان از دقت تجهیزات تست می‌باشد. کالیبراسیون عدم قطعیت در فرآیندهای اندازه‌گیری را تا حد قابل قبولی کنترل می‌کند. از آنجا که نحوه کالیبراسیون تجهیزات آزمایشگاهی بسیار اهمیت دارد، در ادامه توضیحاتی در ارتباط با روش کالیبره کردن اقلام آزمایشگاهی ارائه خواهیم کرد.

آشنایی با کالیبراسیون تجهیزات آزمایشگاهی

بسیاری از تکنسین‌ها مقایسه میدانی دو اندازه‌گیری را انجام می‌دهند که به آنها «مرجع» می گویند، اما در حقیقت کالیبره نشده‌اند. کالیبراسیون فقط یک آزمایش میدانی است. این امر وجود یک مشکل را هشدار دهد. این مشکل ممکن است از تجهیزات آزمایشگاهی باشد که با کالیبره کرده قابل حل باشد. اگر دو دستگاه به یک اندازه و در یک جهت از کالیبراسیون خارج شوند، متوجه نمی‌شوید که دستگاه‌های آزمایشگاهی شما از کالیبراسیون خارج شده‌اند. برای کالیبراسیون صحیح، استاندارد کالیبراسیون باید دقیق تر از تجهیزات آزمایشگاهی باشد. اکثر ما یک مایکروویو یا دستگاه دیگری داریم که ساعت و دقیقه را نشان می‌دهد.

آزمایش مقیاس‌بندی میزان مطابقت «دقیقه کامل» شما با تعداد صحیح ثانیه‌ها را در نظر می‌گیرد و این کار را در نقاط مختلف مقیاس انجام می‌دهد. کالیبراسیون معمولاً نیازمند استانداردی با دقت حداقل 10 برابر تجهیزات آزمایشگاهی تحت آزمایش است. در غیر این صورت، شما با تلورانس‌های همپوشانی کالیبره می‌شوید و تلورانس پیش‌فرض شما یک ابزار “کالیبره‌شده” یا “خارج از کالیبره” را به شما نشان می‌دهد یا برعکس.

مقالات بیشتر: راهنمای استفاده از دستگاه آب مقطرگیری

فرایند کالبیراسیون دستگاه‌های آزمایشگاهی

چرا باید تجهیزات آزمایشگاهی را کالیبره کنیم

طبیعی است که نگرانی ها و سوالاتی در مورد نحوه کالیبراسیون تجهیزات آزمایشگاهی وجود داشته باشد، به خصوص زمانی که نمی‌توانید از تجهیزات تا زمانی که آماده نشده استفاده کنید. اما بیایید به چیزهای دیگر مرتبط با طبیعت نگاه کنیم. به عنوان مثال، اگر دستگاه شما رتبه اشتباه یا حتی سطح امنیتی پایینی داشته باشد، چه اتفاقی می افتد؟

اگر تست های آزمایشگاهی که برای استفاده صحیح از فرآیندهای گران قیمت یا سیستم‌های ایمنی حیاتی هستند، تمام شود، چه اقدامی باید انجام دهیم؟ اگر قصد دارید از داده‌های خود برای اهداف تعمیر و نگهداری استفاده کنید و دو ابزار اندازه‌گیری مورد استفاده بسیار متفاوت در اختیار دارید، چه نتایجی به دست می‌آورید؟

اهمیت کالیبراسیون تجهیزات آزمایشگاهی

کالیبراسیون فرآیند یافتن رابطه بین دو کمیت مجهول است (زمانی که یک مقدار اندازه‌گیری شده عدد خاصی برای مقدار مورد نظر نداشته باشد یا هدف یافتن استانداردی برای آن مقدار باشد). هنگامی که یکی از مقادیر شناسایی و توسط دستگاه تنظیم می‌شود، اندازه‌گیری‌های دیگر نیز به همین ترتیب مانند دستگاه اول انجام می‌شود. این کار با استفاده از دستگاه ثانویه نیز انجام می‌شود.

مقادیر اندازه‌گیری ممکن است بین دو دستگاه آزمایشگاهی یکسان متفاوت باشد. دستگاهی با دقت مشخص یا مشخص استاندارد نامیده می‌شود. دستگاه دیگر واحد تحت آزمایش. هر نام دیگری که در هنگام تست ابزار دقیق یا کالیبراسیون به دستگاه داده شود، کالیبراسیون به طور کلی به عمل ارزیابی و تنظیم دقت تجهیزات اندازه‌گیری اشاره دارد. هدف از کالیبراسیون ابزار آزمایشگاهی حذف یا کاهش خطا در قرائت ابزار در سراسر طیف برای تمام مقادیر پیوسته است.

اهمیت کالیبره کردن اقلام آزمایشگاهی

آشنایی با نحوه کالیبراسیون تجهیزات آزمایشگاهی

کالیبراسیون تجهیزات آزمایشگاهی، ابزار آزمایشگاهی را با استانداردهای شناخته شده مقایسه می‌کند. کالیبراسیون مناسب با استفاده از استانداردهای قابل ردیابی NIST است. استانداردی در زنجیره ای از استانداردها که به یک استاندارد اصلی با گواهینامه‌ای که نشان می‌دهد استاندارد در شکل صحیح خود است، ختم می‌شود. استانداردهای کالیبراسیون تجهیزات آزمایشگاهی در دست موسسه ملی استاندارد و فناوری است.

نحوه کالیبراسیون تجهیزات آزمایشگاهی به این صورت است که هنگامی یک ابزار آزمایشگاهی برای کالیبراسیون ارسال می‌شود، یک مهر تایید بر روی تعمیر آن زده می‌شود تا در صورت حذف (در حال کالیبره شدن) دستگاه به حالت کالیبره برگردد. گزارشی دریافت می‌شود که نشان می‌دهد دستگاه قبلاً چقدر از کالیبراسیون خارج شده است و بعد از آن این میزان چقدر می‌شود. برای مثال در رابطه با ثانیه‌ها و دقیقه‌ها خطای کالیبراسیون رخ خواهد داد که باید برای نگه داشتن دستگاه ثابت شود. اما این خطا به خوبی در تلورانس مورد نیاز برای اندازه‌گیری‌های نشان داده شده از آخرین کالیبراسیون است.

خطاهای کالیبراسیون تجهیزات آزمایشگاهی

تا اینجا با نحوه کالیبراسیون آزمایشگاهی آشنا شدید. در مورد خطای کالیبرایسون اقلام پزشکی باید گفت، اگر گزارش خطاهای کالیبراسیون بزرگ را نشان ‌دهد، ممکن است لازم باشد کاری را که با تجهیزات پزشکی انجام می‌دهید، تکرار کنید و اندازه‌گیری‌های جدیدی انجام دهید تا زمانی که خطاها به درستی نمایش داده شوند.

در فرایند کالیبراسیون باید میزان اندازه‌گیری را متناسب با تعداد خطاها بنسجید. گاهی مواقع ممکن است کار اندازه‌گیری به صورت درست و دقیق انجام نشود، بنابراین باید چند بار این کار را انجام دهید. به این صورت که از آخرین اندازه‌گیری‌ها شروع کنید و به اولین اندازه‌گیری‌ها بروید. در طول کار، اصل ایمنی مهم است و تمام اندازه‌گیری‌های انجام شده پس از کالیبراسیون قبلی باید دوباره انجام شود.

 

آشنایی با کالیبراسیون تجهیزات ازمایشگاهی

حالت های رایج کالیبراسیون دستگاه های آزمایشگاهی

ابزارهای آزمایشگاهی نیازمند تصحیح خطا

ابزارها در همان واحدهای استاندارد مرجع خوانده می شوند. هدف از کالیبراسیون تجهیزات پزشکی شناسایی و حذف هر گونه خط روی نیمه‌هادی‌ها به نام میکرومتر، واحد موردنظر است. با این حال، این ابزار باید با مقادیر برابر با استانداردهای مرجع در ابزار مرتبط با واحد مشخص شود. این یک متریک است. به عنوان مثال، مقادیر اندازه‌گیری سیستم های تصویربرداری نوری باید بر اساس پهنای خط کالیبره شوند. اندازه‌گیری‌های پهنای خط در این صنعت ثابت است.

دستگاه‌های آزمایشگاهی که در آن یک اندازه‌گیری به‌ عنوان یک پروکسی برای اندازه‌گیری‌های دیگر عمل می‌کند

این ابزارها مقادیر را در واحدهای مختلف مربوط به یک استاندارد مرجع می‌خوانند. هدف از این نوع کالیبراسیون ابزار آزمایشگاهی تبدیل قرائت ابزار آزمایشگاهی به واحدهای دلخواه است. یک مثال اندازه‌گیری است که به جای اندازه‌گیری غلظت تشعشع، از چگالی‌سنج استفاده می‌کند. در بررسی نحوه کالیبراسیون تجهیزات آزمایشگاهی یک استاندارد مرجع در چندین سطح غلظت مختلف تابش و سپس به روش رادیومتری اندازه‌گیری می‌شود. همان استاندارد مرجع با چگالی سنج اندازه‌گیری خواهد شد. همچنین باید اشاره کرد که نتایج کالیبره شده قرائت‌های دانسیتومتر از تجهیزات پزشکی در آینده، در تصمیم‌گیری در ارتباط با استریل بودن دستگاه در سطح قابل قبولی از تابش، دخیل می‌باشد.

حالت های رایج کالیبراسیون دستگاه های آزمایشگاهی 

نتیجه گیری

در این مقاله به بررسی نحوه کالیبراسیون تجهیزات آزمایشگاهی اشاره کردیم. کالیبراسیون فرایندی است که می‌توان با آن می‌توان بین نتایج ابزار اندازه‌گیری یا سیستم اندازه‌گیری، یا مقدار واحد اندازه‌گیری نمایش دهنده از طریق اندازه‌گیری ماده مرجع در شرایط خاص و مقادیر مربوطه اجرا شده با آن ارتباط برقرار نمود هدف از کالیبراسیون دستگاه‌های پزشکی . تبدیل قرائت ابزار آزمایشگاهی به واحدهای دلخواه می‌باشد. سوالاتی در مورد نحوه کالیبراسیون تجهیزات آزمایشگاهی وجود دارد که اساساً این فرایند چه اهمیتی دارد؟

باید گفت اهمیت کالبیبره کردن دستگاه‌های آزمایشگاهی در بالا بردن میزان امنیت این دستگاه‌ها می‌باشد. بنابراین ضرورت دارد که عملکرد دستگاه با استانداردهای اندازه‌گیری بین المللی یکسان باشد. به همین دلیلب بسیاری از کاربران محیط آزمایشگاه باید فرایند و نحوه کالیبراسیون تجهیزات آزمایشگاهی آشنا باشند تا بهترین مرکز را برای انجام این فرایند بر روی تجهیزات خود انتخاب کنند. چنانچه دستگاه‌های آزمایشگاه شما نیاز به کالیبراسیون دارند، می‌توانید با نمایندگی تخصصی تعمیر تجهیزات آزمایشگاهی تماس بگیرید تا در اسرع وقت تکنسین های ما در محل حضور یابند و کار کالیبره‌سازی دستگاه‌های شما را انجام دهند.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *