میکروسکوپ آزمایشگاهی بدون شک یکی از مهمترین اقلام پزشکی است که بسیاری از کاربران در محیط آزمایشگاه برای مشاهده نمونهها و بزرگنمایی آنها استفاده میکنند. در واقع ضرورت وجود میکروسکوپ در آزمایشگاه به حدی است که عدم استفاده از آن میتواند مشکلاتی برای کاربران بوجود آورد و نمونهها به درستی مورد آزمایش قرار نگیرند. همه میکروسکوپها بر اساس روشهای متفاوتی کار میکنند. دقت داشته باشید که نحوه تشخیص کیفیت میکروسکوپ بر اساس تنظیم نور آن میباشد.
میکروسکوپ آزمایشگاهی که از مهمترین وسیله های محیط آزمایشگاه است، باید در نحوه به کارگیری آن دقت فراوانی به خرج دهید تا بتوانید تشخیص درستی در خصوص نمونهها داشته باشید. از این رو توصیه میکنیم قبل از هر چیز با کاربرد و اجزای آن آشنا شوید. در ادامه توضیحاتی در این خصوص ارائه می دهیم. پس تا انتهای مقاله با ما باشید.
میکروسکوپ آزمایشگاهی چیست؟
میکروسکوپ آزمایشگاهی یکی از ضروریترین وسیله های پزشکی است که برای بزرگنمایی و مشاهده نمونهها از آن استفاده میکنند. همه میکروسکوپها بر اساس نور و طول موجهای متفاوتی کار میکنند. در میکروسکوپ معمولاً یک عدسی همگرا وجود دارد که شامل پایه لوله و عدسی شیئی شکل است.
میکروسکوپها در محیط آزمایشگاه های مدرن کاربردهای فراوانی دارند. مثلاً در بخش آسیب شناسی که معمولا توسط پزشکان برای نمونههای بیماران از آن استفاده میکنند، بسیار میتواند در تشخیص نوع بیماری و حاد بودن یا نبودن آن تصمیمگیری کرد.
کاربردهای میکروسکوپ پزشکی
میکروسکوپ آزمایشگاهی به دانشمندان و محققان کمک میکند تا سلولها، ساختارهای مولکولی، ساختارهای بلوری و میکروارگانیسمها را به دستی بررسی و مطالعه کنند. بعلاوه پزشکان با استفاده از میکروسکوپ، میتوانند نمونههای بافت را بررسی میکنند. به همین جهت این وسیله، یکی از مهمترین ابزارهای تشخیص طبی محسوب میشود.
میکروسکوپها در مشاهده و بررسی نمونههایی که بسیار ریز و کوچک هستند، استفاده میشوند. در واقع از طریق میکروسکوپ مشاهده ساختارهای سلولی، اندام ها، باکتری ها و میکروبها دقیقتر صورت میگیرد.
از میکروسکوپ برای آزمایش ارگانیسمها و بافت های بسیار کوچک که با چشم غیر مسلح بسیار اهمیت دارد، بهره میبرند. تمام شاخه های زیست شناسی به ویژه در زیست شناسی مولکولی و بافتشناسی، مطالعه سلولها از میکروسکوپ استفاده میکنند. میکروسکوپ آزمایشگاهی در واقع مهم ترین بخش مطالعه زیست شناسی است که زیست شناسان برای مشاهده جزئیاتی که با چشم غیر مسلح دیده نمیشوند، مانند انگل ها از آن بهره میبرند. اما اجزای میکروسکوپ آزمایشگاهی کدامند؟ در ادامه به بررسی اجزای میکروسکوپ آزمایشگاهی خواهیم پرداخت.
مقالات بیشتر: کاربردهای لوله آزمایشگاهی
اجزای میکروسکوپ آزمایشگاهی
- پایه: یکی از مهمترین اجزای میکروسکوپ، پایه است که برای قرار گرفتن میکروسکوپ از آن استفاده میشود.
- لوله: در واقع قسمتی است که به وسیله آن میتوان ذرات را مشاهده کرد و راه دیدن آنها میباشد و به دو نمونه تک چشمی و دو چشمی تقسیم میشود. برای مواقعی که طولانی مدت از میکروسکوپ استفاده میکنید، بهتر است از لوله دوچشمی کمک بگیرید. در مجموع تمام میکروسکوپها با هدف ایجاد تصویر باکیفیت و بزرگ از ذراتی که با چشم غیر مسلح نمیتوان آنها را دید، تولید میشوند. از این ابزار در مراکز بهداشتی درمانی برای جراحی، تستهای آزمایشگاه بالینی و بیولوژیکی و همچنین برای انواع آزمایشها استفاده میشود. با وجود آشنایی با کاربرد و اجزای میکروسکوپ، برای اینکه بتوانید از میان نمونههای مختلف آن بهترین انتخاب را داشته باشید، بهتر است با انواع میکروسکوپ پزشکی نیز آشنا شوید.
انواع میکروسکوپ پزشکی
میکروسکوپ آزمایشگاهی در انواع مختلف بر اساس درخواست پزشکان و محققان و بر اساس نوع بزرگنمایی عرضه میشوند. این دستگاه دارای عدسیهای متفاوتی میباشد و به طور کلی در طراحی اجزا و از نظر استحکام، کیفیت و راحتی با هم تفاوت دارند. در ادامه انواع میکروسکوپهای نوری را نام خواهیم برد.
- میکروسکوپ دیجیتال
- میکروسکوپ صوتی
- میکروسکوپ پروب روبشی (SPM) که در نقشه برداری از سطح نمونه استفاده میشود.
- میکروسکوپ آزمایشگاهی معکوس
- میکروسکوپ اتمی
- میکروسکوپ مغناطیسی
- میکروسکوپ نوری ( که دارای اشعه ماوراء بنفش، مادون قرمز، موج های مرئی است و در تحقیقات بیولوژیکی و پزشکی کاربرد دارد)
- میکروسکوپ تداخلی
- میکروسکوپ زمینه سیاه
- میکروسکوپ متالوژیکی
- میکروسکوپ تک چشمی
- میکروسکوپ دوچشمی
- میکروسکوپ پزشکی سه چشمی
- میکروسکوپ استریو ( دارای بزرگ نمایی 50 برابری با قابلیت نصب دوربین)
- میکروسکوپ بیولوژی
- میکروسکوپ آزمایشگاهی پلاریزان
کلام آخر
در این مقاله به بررسی میکروسکوپ آزمایشگاهی، کاربردها و همچنین انواع آن پرداختیم. هدف از تولید و عرضه میکروسکوپ پزشکی، بزرگنمایی ذرات و باکتریهایی است که معمولاً با چشم غیر مسلح دیده نمیشوند و نیاز است که از یک وسیله دیگر برای بزرگ کردن مواردی که مشاهده جزئیات آنها بسیار مهم است، استفاده شود. از این رو یکی از پرکاربردترین اقلام محیط آزمایشگاه به شمار میرود که اگر در آزمایشگاه وجود نداشته باشد، میتواند کار محققان آزمایشگاهی را با اختلال روبرو کند.
مهمترین کاربرد میکروسکوپ آزمایشگاهی در پزشکی و در علم زیست شناسی است که محققان برای مشاهده انگلها و میکروبها از آن استفاده میکنند و میتواند در تشخیص بسیاری از بیماری ها به کمک پزشکان و محققان بیاید. چنانچه میکروسکوپ آزمایشگاهی شما دچار نقص شده باشد، میتوانید کار تعمیر آن را به نمایندگی تعمیر تجهیزات آزمایشگاهی بسپارید تا سرویسکاران ما با دانش به روز خود و استفاده از تجهیزات مدرن، در سریعترین زمان ممکن میکروسکوپ پزشکی شما را تعمیر نمایند.