تیتراتور آزمایشگاهی دستگاهی است که برای خودکار کردن فرآیند تعیین و سنجش غلظت های نامعین یک محلول، بر اساس غلظت مشخص محلول دیگری بکار برده می شود. تیتراتور آزمایشگاهی انواع مختلفی دارد و در محیط آزمایشگاه برای اندازهگیری میزان غلظت مواد و محلولها استفاده میشود. هنگام کار با این دستگاه اگر اصول مراقبت و نگهداری از آن را رعایت کنید، میتوانید از کیفیت و عملکرد مناسب دستگاه در نمایش نتایج و اندازهگیری دقیق مطمئن باشید. هدف از این مقاله معرفی تیتراتور آزمایشگاهی و عملکرد آن است.
از آنجا که ممکن است بسیاری از افرادی که در آزمایشگاههای تحقیقاتی، پزشکی و شیمی به این دستگاه نیاز داشته باشند و هنگام خرید تیتراتور آزمایشگاهی نیاز به اطلاعاتی راجع به این دستگاه هستند، در ادامه نکاتی را در ارتباط با ماهیت این دستگاه و عملکرد آن بیان میکنیم. پس این مطلب را از دست ندهید.
آشنایی با دستگاه تیتراتور آزمایشگاهی
همانگونه که میدانید در حال حاضر بیشتر آنالیزها و آزمایشها در محیط آزمایشگاه به کمک روشهای آنالیز دستگاهی انجام میشود. اما بکارگیری روش های کلاسیک از جمله تیتراسیون همچنان ضروری است. اما موضوعی که باید به آن توجه داشت این است که در محدوده غلظتهای پایین استفاده از روشهای کلاسیک شکست میخورند، به همین جهت، اندازهگیری غلظت مواد با روشهای مدرن از جمله آنالیز از طریق دستگاه میتواند موثر باشد.
این در حالی است که در محدوده غلظتهای بالاتر، روشهای پیشرفته نسبت به روشهای کلاسیک از نظر دقت دارای محدودیت میباشند. لذا تیتراسیون و استفاده از دستگاه تیتراتور آزمایشگاهی جایگزین مناسبتری خواهد بود. تیتراتور یک دستگاه آزمایشگاهی است که برای خودکارسازی مراحل تعیین و تشخیص غلظت های نامعین یک محلول بر پایه غلظت یک محلول دیگر که میزان آن مشخص است، کاربرد دارد. این ابزار آزمایشگاهی ساختار و سیستم سادهای دارد و در آنالیزهای رایج آزمایشگاهی تا مدلهای پیشرفته که به صورت کاملا خودکار فرایند تیتراسیون را به شکل همزمان انجام میدهند، استفاده می شود. اما در ادامه لازم است به معرفی تیتراتور آزمایشگاهی و عملکرد آن و همچنین انواع سیستم تیتراسیون در آزمایشگاه بپردازیم.
مقالات پیشنهادی: مزایای استفاده از ph متر در آزمایشگاه
بررسی انواع سیستم تیتراسیون
در ادامه لازم است با انواع سیستم تیتراسیون و فرایند کار دستگاه تیتراتور آشنا شوید.
اندازهگیری تیتراتور با روش پتانسیل سنجی خودکار KEM
در این روش با استفاده از واکنش دائم بین مادهای که باید در نمونه اندازهگیری شود و مادهای که غلظت آن مشخص است، از طریق اندازهگیری میزان مصرف معرف هنگامی که غوطه ور میشود، میتوان فهمید که چه میزان از ماده که باید اندازهگیری شود، در نمونه پیدا میشود.
روش آنالیز دستی تیتراسیون
در این روش از دستگاه تیتراسیون، از محلول شاخص برای معین نمودن نقطه پایانی براساس تغییر رنگ استفاده میگردد. با یک دستگاه تیتراتور آزمایشگاهی، تغییر پتانسیل سنجی (pH) از قطب الکتریکی برای مشخص نمودن نقطه پایانی استفاده خواهد شد.
روش های مختلف تیتراسیون در تیتراتور آزمایشگاهی
تا اینجا با دستگاه تیتراسیون آزمایشگاهی آشنا شدید، در ادامه لازم است با روشهای مختلف تیتراسیون به وسیله این دستگاه آشنا شوید:
روش تیتراسیون اکسایش _ کاهش
این روش که تیتراسیون کاهشی نیز نام دارد، یکی از راههای تیتراسیون است که مبتنی بر به دست آوردن یا از دست دادن الکترونها داخل یک نمونه میباشد دارد تا مشخص شود نمونه حاوی چه عناصری است.
روش تیتراسیون اسید _ باز
در آزمایشگاههای شیمی از تیتراسیون اسید _ باز جهت تعیین کردن محتوای اسیدی خاص مشابه با اسید هیدروکلریک با یک باز، مانند هیدروکسید سدیم درون یک مایع، بکار برده میشود.
روش تیتراسیون رسوبی
در این روش از فرایند تیتراسیون، به نمونه یک معرف اضافه میکنند تا زمانی که واکنشی اتفاق بیفتد که از طریق آن یک رسوب را از نمونه شکل داده دهند.
روش تیتراسیون کمپلکس سنجی
یکی دیگر از روشهای تیتراسیون که به وسیله دستگاه تیتراسیون آزمایشگاهی انجام میشود، تیتراسیون کمپلکس سنجی است. این روش از تیتراسیون مانند تیتراسیون رسوبی عمل میکند و در آن رسوباتی از جامدات از طریق اضافه نمودن معرف شکل خواهند گرفت.
نتیجه گیری
در این مقاله به معرفی تیتراتور آزمایشگاهی و عملکرد آن پرداختیم. تیتراتور یکی از دستگاههایی است که در انواع آزمایشگاهها بلاخص آزمایشگاههای شیمی کاربرد دارد. این دستگاه میتواند در خودکارسازی فرایند تعیین غلظت های نامعین یک محلول، بر مبنای غلظت مشخص محلول دیگری بکار گرفته شود. هنگام کار با این دستگاه باید نکاتی را رعایت کنید که به طور طولانی بتوان از آن در انواع آزمایشگاهها و فرایند سنجش غلظت محلول استفاده کرد. اما چنانچه از این دستگاه به درستی استفاده نشود، ممکن است کارایی اولیه خود را از دست بدهد و نتایج نادرستی را نمایش دهد.
اگر دستگاه تیتراتور آزمایشگاهی شما به دلیلی دچار نقص در عملکرد شده است، نگران نباشید. شما با مراجعه به مرکز تعمیر تجهیزات پزشکی فرایند عیبیابی و تعمیر دستگاه تیتراتور آزمایشگاهی خود یا هر وسیه آزمایشگاهی که دچار آسیب شده است را به تعمیرکاران مجرب و باسابقه ما بسپارید تا فرایند تعمیر این تجهیزات را در کوتاه ترین زمان ممکن با کیفیت بالا برای شما انجام دهند. چنانچه نیازمند دریافت خدمات در محل باشید، میتوانید با کارشناسان ما تماس بگیرید تا راهنماییهای لازم را به شما ارائه دهند.