آشنایی با انواع شیکر آزمایشگاهی و کاربردهای آن بسیار مهم است. شیکر آزمایشگاهی یک دستگاه برای مخلوط کردن مایعات است و باعث تحریک واکنشها در سطح مولکولی مواد میشود. شیکر آزمایشگاهی یکی از مهمترین و پرکاربردترین دستگاهها در آزمایشگاههای اندازهگیری، کنترل کیفی و کمی و آزمایشگاههای تحقیقاتی میباشد. مهمترین نکتهای که در هنگام کار با انواع شیکر آزمایشگاهی باید توجه داشته باشید در ارتباط با مخلوط کردن مواد است، چراکه هم زدن مکرر و سریع مواد در تست آزمایشها بسیار ضروری است و این کار باید با یک شیکر باکیفیت انجام شود.
در واقع مخلوط کردن و هم زدن در شیکر کار بسیار مهمی است و باید میزان هم زدن مواد شیمیایی در آزمایشگاهها تست شود. اما انواع شیکر آزمایشگاهی و کاربردها آن چیست. در ادامه باید توضیحاتی در خصوص انواع شیکر آزمایشگاهی و کاربردهای آن ارائه دهیم. پس تا انتها مقاله با ما باشید.
دستگاه شیکر آزمایشگاهی چیست
شیکر آزمایشگاهی وسیلهای است که در انواع آزمایشگاههای شیمی و تحقیقاتی کاربرد دارد. کاربرد آن برای هم زدن و مخلوط کردن دو ماده با سرعت ثابت در مدت زمان طولانی است. از آنجایی که همزدن مواد آزمایشگاهی برای مدت طولانی (گاهی به مدت چندین ساعت) با دست امکانپذیر نیست، از دستگاه شیکر برای همزدن این مواد استفاده میشود.
در بسیاری از موارد از شیکر آزمایشگاهی جهت افزایش سرعت انجام واکنشها استفاده میگردد. با همزدن مواد درون ظروف، واکنش و سرعت واکنش افزایش مییابد و مواد به نوعی کاتالیز میشوند. تا اینجا با ماهیت دستگاه شیکر آشنا شدید، در ادامه لازم است انواع شیکر آزمایشگاهی و کاربردهای آن را نیز بررسی کنیم.
مقالات پیشنهادی: معرفی تیتراتور آزمایشگاهی و انواع آن
کاربرد دستگاه شیکر در آزمایشگاه
اگر بخواهیم در ارتباط با کاربرد شیکر آزمایشگاهی توضیح دهیم، باید گفت بیشترین میزان کاربرد این دستگاه برای همزدن مواد در بازه زمانی طولانی مدت است و بیشترین میزان عملکرد آن به موارد زیر خلاصه میشود:
- سرعت دادن به واکنشهای شیمیایی مواد
- جلوگیری از تهنشین شدن مواد
- الک کردن محلولها
آشنایی با انواع شیکر آزمایشگاهی
انواع شکر آزمایشگاهی مجهز به سیستم گرمایشی و برودت هستند که نقش کاتالیزور را ایفا میکنند، بالاخص در زمانهایی که دمای واکنش تا حد خاصی پایین بیاید. شیکر آزمایشگاهی در داخل یخچال آزمایشگاهی، هود آزمایشگاهی و داخل انکوباتور نیز به کار گرفته میشود و این دستگاه در اندازههای مختلفی تولید و عرضه میگردد و فلاسکها و لولههایی که روی آن قرار دارد.
در شیکر آزمایشگاهی معمولاً دو پارامتر از همه مهمتر هستند؛ یکی عامل زمان و و دیگری سرعت مخلوط کردن مواد. اگرچه دستگاه همزن مغناطیسی یا استیرر می توانند جایگزین شیکر شوند، اما غالباً برای هم زدن و مخلوط کردن مواد در حجمهای بالا از همان دستگاه شیکر استفاده میشود. اما انواع شیکر کدامند؟ در ادامه با مدلهای مختلف شیکر آزمایشگاهی آشنا خواهید شد.
شیکر آزمایشگاهی صفحهای
از مهمترین شیکرها، مدل شیکر صفحهای رومیزی است که داراییک صفحه افقی میباشد و ابعاد مختلفی دارد. مواد مخلوط شونده و ظروف آزمایشگاهی بر روی این صفحه قرار دارند و پس از تنظیم زمان و سرعت حرکت، صفحه کار هم زدن نمونهها را انجام میدهد و صفحه با حرکت رفت و برگشتی جابجا خواهد شد. اندازه صفحه و حداکثر میزان جابجایی از عوامل بسیار مهم در دستگاه شیکر آزمایشگاهی هستند.
شیکر آزمایشگاهی موجی و کاربرد آن
شیکر آزمایشگاهی موجی معمولا برای مخلط کردن قطعات بلاتها، غشاها و ژلها کاربرد زیادی دارد.
دستگاه شیکر اوربیتالی
این دستگاه یک شیکر آزمایشگاهی است که حرکت دورانی دارد و در سطح افقی نمونهها را در داخل ظروف مخلوط میکند. در شرکت اوربیتالی سرعت چرخش، قطر دوران، اندازه فلاسک و اندازه صفحه بسیار مهم هستند. از قابلیتهای این دستگاه میتوان به تولید گرمای کمتر و عدم ایجاد ارتعاش اشاره کرد. به همین دلیل از این دستگاه در کشت میکروبی بسیار استفاده می شود. اگر میخواهید قابلیت عملکرددستگاه را بالا ببرید، می توانید آن را درون یک انکوباتور قرار دهید.
دستگاه شیکر آزمایشگاهی خورشیدی
از دیگر شیکرهای پرکاربرد در محیط آزمایشگاه، روتوشیکر یا شیکر خورشیدی است که برای مخلوط کردن و چرخاندن مواد روی یک صفحه متحرک با زاویه های مختلف نسبت به افق کاربرد دارد. از مهمترین عوامل در انتخاب دستگاه روتوشیکر سرعت چرخش و زاویه چرخش آن است.
دستگاه شیکر آزمایشگاهی انکوباتور
شیکر حرارتی یا انکوباتور، در واقع ترکیبی از شیکر و انکوباتور است که توانایی مخلوط کردن و نگه داشتن مواد در شرایط مطلوب را دارد. این دستگاه برای رشد سلول ها بسیار کارآمد است، چراکه میتواند باعث تکان دادن و تامین اکسیژن مواد مغذی در شرایط مطلوب اطراف محیط کشت شود.
نتیجه گیری
در این مقاله به بررسی انواع شیکر آزمایشگاهی و کاربردهای آن پرداختیم. انواع دستگاه شیکر آزمایشگاهی معمولاً در آزمایشگاههای تحقیقاتی، سنجش کنترل کمی و کیفی، اندازه گیری به کار میرود. این دستگاه یکی از مهمترین دستگاههایی است که برای هم زدن و مخلوط کردن مواد استفاده میشود. در حال حاضر از دستگاههای دیگری مانند استیرر و همزن نیز به جای شیکر آزمایشگاهی استفاده میشود، اما برای هم زدن مواد در حجم بالا، استفاده از شیکر تنها گزینه است.
آشنایی با انواع شیکر آزمایشگاهی و کاربردهای آن می تواند در تصمیم شما برای خرید بهترین نوع آن موثر باشد. فراموش نکنید برای کار با شیکر آزمایشگاهی باید یک سری نکات توجه داشته باشید، چراکه این دستگاه در هر بار استفاده به مدت طولانی بکار گرفته میشود. چنانچه دستگاه شما دچار نقص در عملکرد شده است، میتوانید با مرکز تعمیر تجهیزات پزشکی تماس بگیرید تا کارشناسان ما در اسرع وقت تعمیرکاران را به محل بفرستند تا دستگاه شما را به طور دقیق بررسی نمایند.