آشنایی با دستگاه جارتست و طرز عملکرد آن میتواند به شما برای انتخاب بهترین نوع آن کمک کند. دستگاه جارتست معمولا برای تعیین کردن مقدار مناسب ماده منعقدکننده اصلی و همچنین مقدار مناسب منعقدکننده فرعی و اندازهگیری ph مناسب جهت انعقاد برای آب استفاده میشود. در حقیقت برای ارزیابی فرایند انعقادسازی در محلولهایی که غلظت مواد جامع معلق در آنها کمتر از ۵ گرم در لیتر است، از آزمایش جار استفاده میکنند.
دستگاه جارتست یکی از دستگاههای مهم آزمایشگاهی است و لازم است که کاربران محیط آزمایشگاه اطلاع کافی از کارکرد آن برای انجام آزمایش جار داشته باشند. از این رو برای آشنایی با دستگاه جارتست و طرز عملکرد آن در ادامه توضیحاتی ارائه خواهیم داد. پس تا انتهای مقاله با ما باشید.
دستگاه جارتست چیست
دستگاه جارتست یک دستگاه آزمایشگاهی است که برای انجام آزمایش جار از آن استفاده میشود. این دستگاه از شش پارو ساخته شده که محتوای ظرف یک لیتری را به هم می زند و در یک کانتینر به عنوان کنترلگر عمل میکند، در حالی که شرایط کار میتواند در بین پنج کانتینر باقیمانده تغییر نماید.
از سوی دیگر یک دور در دقیقه در مرکز بالای دستگاه وجود دارد که امکان کنترل سرعت هم زدن همه ظروف را فراهم میکند. برحسب ظرفیت دستگاه نمونه آب مورد آزمایش در ظروف یک لیتری ریخته میشود. پس از آن نمونههایی با غلظتهای مناسب از مواد شیمیایی تهیه میشوند. آبی که در روش جارتست از آن استفاده میشود، همان آبی است که در عمل برای محلولسازی بکار برده میشود.
بیشتر بخوانید: حمام آب آزمایشگاهی چیست و چه کاربردی دارد
طرز عملکرد دستگاه جارتست چگونه است
در انجام آزمایش زمانی که از دستگاه جارتست استفاده میکنید، باید یکسری نکات توجه داشته باشید. طرز عملکرد دستگاه به این صورت است که:
- ابتدا باید ظروف دستگاه را با آب نمونه پر کنید. سپس یک ظرف را به عنوان کنترلگر استفاده کنید. در این حالت ۵ ظرف دیگر براساس شرایط آزمایش شده قابل تنظیم خواهند بود. مثلا ph شیشهها را میتوان تنظیم کرد یا میزان تغییر دوزهای انعقادی را برای معین کردن شرایط کارکرد مطلوب اضافه نمود.
- در مرحله بعد ماده منعقد کننده را به هر ظرف اضافه کنید و با دور ۱۰۰ دور در دقیقه به مدت یک دقیقه به هم بزنید. فرایند مخلوط سریع باعث پراکنده کردن ماده منعقد کننده در هر ظرف میشود.
- در مرحله بعد میکسرها را خاموش کنید و بگذارید به مدت ۳۰ و ۴۵ دقیقه باقی بمانند. سپس کدورت نهایی در هر ظرف را اندازه گیری نمایید.
- سرعت هم زدن در مرحله بعد باید به 25 تا ۳۵ دور در دقیقه کاهش یابد و به مدت ۱۵ تا ۲0 دقیقه عمل مخلط کردن را ادامه دهید.
- سرعت پایینتر مخلوط کردن همزمان با افزایش برخورد ذرات که باعث ایجاد لکههای بزرگتر میشود ، باعث شکلگیری لخته میشود.
- در انتها کدورت باقیمانده در مقابل دوز انعقادی شکل میگیرد و شرایط بهینه تعیین میشود. اعدادی که از طریقی آزمایش به دست میآید، برای محاسبه سیستم درمانی واقعی تنظیم خواهند شد.
تا اینجا سعی کردیم برای آشنایی با دستگاه جارتست و طرز عملکرد آن مطالبی را ارئه دهیم. اما آیا میدانید کاربرد آزمایش جارتست چیست و از دستگاه جارتست چه زمانی استفاده میشود؟ با ما باشید تا در این خصوص بیشتر توضیح دهیم.
کاربرد دستگاه جارتست چیست
یکی از راه هایی که برای آزمایش میزان مواد منعقد کننده مورد نیاز برای تزریق در آب استفاده میشود، دستگاه جارتست است و برای آزمایش های جار کاربرد دارد. در واقع جارتست یک راهکار تجربی برای تعیین کردن دوز مناسب مواد منعقد کننده خواهد بود.
روشهای جدیدی که برای آزمایش جار وجود دارد، در واقع یک مدل کوچک از واحدهای اختلاط سریع، انعقاد و ته نشینی در تصفیه خانههای آب میباشد که در این روشها مواد شیمیایی را مانند کلروفرم، پلیمرها و آلوم را برای کاهش قدرت آب میافزایند که میتوان در مقیاس آزمایشگاهی آن را ارزیابی نمود. در مجموع هدف از انجام آزمایش جار به وسیله دستگاه جارتست، اندازهگیری و تعیین مقدار مناسب ماده اصلی منعقدکننده، تعیین مقدار مناسب ماده منعقدکننده فرعی و همچنین تعیین ph مناسب برای فرایند انعقاد سازی میباشد.
نتیجه گیری
هدف از این مقاله آشنایی با دستگاه جارتست و طرز عملکرد آن بود که به همه این موارد پرداختیم. دستگاه جارتست یکی از دستگاههایی است که میتوان از آن برای تعیین مقدار مناسب ماده منعقدکننده اصلی و فرعی و همچنین تعیین ph مناسب برای فرایند انعقادسازی استفاده کرد. کاربرد آزمایش جار در بسیاری از تصفیه خانه های آب برای اندازهگیری میزان اختلاط و تهنشینی میباشد. هنگام کار با دستگاه جار توجه به یکسری نکات بسیار ضروری است، زیرا این دستگاه یکی از اقلام پزشکی حساس بوده که اگر به درستی با آن کار نکنید، ممکن است دچار آسیب شود.
چنانچه دستگاه جارتست شما دچار خرابی و نقص در عملکرد شده باشد، میتوانید با کارشناسان ما در مرکز تخصصی تعمیر تجهیزات پزشکی تماس بگیرید تا اطلاعات لازم را در ارتباط با مراحل تعمیر دستگاه جارتست در اختیار شما عزیزان قرار دهند و چنانچه نیازمند حضور سرویسکاران ما در محل باشید، خدمات مورد نظر را به با کمترین هزینه به شما ارائه خواهند داد.